Aktier för nybörjaren

Aktier kan tyckas vara ett komplicerat sparande och många värjer sig från den här sparformen. Men att spara i aktier behöver inte vara speciellt svårt. Man kan börja med att titta på de aktier som flest privatsparare äger och sedan läsa på lite.

226867-calculation

På Svenska Dagbladet har man samlat statistik om privatspararnas mest ägda aktier. Fler än var åttonde privat aktieportfölj innehåller aktier från H&M men de företags aktier som spararna satsar störst i är Lundin Petroleum och Volvo. En aktie som länge har funnits med på tio-i-topp listan men som inte är det längre är Teliasonera. En annan aktie som förut var populär och till och med var den mest köpta aktien av privatkunder för två år sedan var Ericsson-aktien. Den har dock fått lämna plats för H&M-aktien som nu kniper förstaplatsen.

Sprid riskerna och läs på

Är man ny aktiesparare kanske man bör gå på de aktier som är mest populära bland de svenska privatspararna. När man precis har börjat spara i aktier rekommenderas det även att köpa flera aktier för att sprida riskerna och att läsa analyser om bolagen för att veta vilka man bör satsa på. En bra regel kan vara att ha aktier i åtta till tolv bolag i olika branscher. Experter säger bland annat i DN att det faktiskt är mycket enklare än många tror att komma igång och spara aktier. Förutom att man ska sprida riskerna och läsa på om bolagen bör man även kolla upp courtaget, alltså priset för att göra en affär. För att få fler tips kan man bara söka runt på nätet, det finns nämligen mängder av sidor med info om aktier för nybörjare.

Håll koll på nyheterna

Ytterligare ett bra tips när man ska börja spara i aktier är att ha koll på nyheterna och se vilka aktier som experterna avråder från att köpa för tillfället. I Dagens Industri kunde man exempelvis läsa för ett par dagar sedan att man inte bör investera i aktier från SEB, Handelsbanken och medicinteknikbolaget Getinge just nu.

Scroll to top