Spara pengar med en värmepump

Att installera en värmepump sänker omedelbart elkostnaden och en installation av en värmepump är dessutom betydligt billigare än andra uppvärmningsalternativ som exempelvis bergvärme eller solcellspaneler.

Med en värmepump från sverigepumpen.se kan du spara stora summor tack vare att elräkningen sjunker betydligt. Du slipper dessutom oroa dig att det ska dimpa ner en skyhög elräkning i brevlådan under de kalla vintermånaderna. Om du även ser över isolering och andra energitjuvar i hemmet kan du sänka kostnaden för el med ytterligare tusenlappar varje år. Tack vare utvecklingen på marknaden går det idag att hitta flera prisvärda värmepumpar som dessutom är mycket tystgående.

glödlampor mot blå bakgrundSänk dina elkostnader

Uppvärmningen står ofta för den största delen av kostnaden för el om du bor i hus eller en stor lägenhet. Genom att installera en värmepump kan du spara stora summor pengar och även om installationen kostar en del kommer du att på sikt ha sparat mer på sänkta elkostnader än vad värmepumpen kostade.

Hur mycket du sparar på att installera en värmepump beror på flera olika faktorer. Dels beror det på vilken uppvärmningsmetod du har i dagsläget och dels beror det på hur stor bostaden är. Det beror också på i vilken del av Sverige du bor eftersom klimatet skiftar stort från norr till söder. Uppvärmningskostnaden skiljer sig också åt beroende på om bostaden är välisolerad eller dragig. På nätet går det att hitta kalkylatorer för att beräkna energiåtgång vid användning av värmepumpar.

Förutom att spara pengar på sänkta uppvärmningskostnader finns det också andra smarta sätt att sänka kostnaden för el. Genom att till exempel täta runt fönster och dörrar och att sänka temperaturen från 60 till 40 grader när du tvättar kläder går det att spara en hel del pengar. Ytterligare tips är att använda vattenkokaren för att koka upp vatten och att diska i diskmaskin istället för hand.

Energispartips

  • Installera en värmepump
  • Förbättra isoleringen vid dörrar och fönster
  • Undvik stand by på elektronik och stäng av datorn när den inte används
  • Se över användning av lampor, tvättmaskin och andra energitjuvar

gasplattaVälja värmepump

Det går att hitta en värmepump i många olika prisklasser. Skälet till den stora prisskillnaden är att en del av värmepumparna enbart värmer upp inomhusluften medan andra även värmer vatten och vattenburen golvvärme. Luft-luftvärmepumpen är en mycket populär modell tack vare att den går fort att installera och att den är billigare än andra modeller. Modellen ger två till tre gånger mer energi än den förbrukar. En annan vanlig värmepump är värmepumpen som även värmer upp vatten. Modellen är något dyrare än den som enbart värmer luft men å andra sidan genererar den tre till fyra gånger mer än energi än sin förbrukning. Denna typ av pump ger den största besparingen på längre sikt.

Innan du väljer värmepump gäller det med andra ord att noggrant fundera igenom vilken långsiktig lösning som är den bästa. Även om installationskostnaden kan kosta en del är det en engångskostnad som kommer att vara återbetald efter några år tack vare den lägre kostnaden för elen. För att vara säker på att göra rätt val lönar det sig att jämföra olika modeller och att också fråga leverantören om vilken typ av värmepump som passar bäst för just ditt boende.

Scroll to top