Så sparar du energi hemma

När det gäller hemmet kan det vara praktiskt att spara energi både för miljöns och plånbokens skull. Det kan låta svårt att spara energi men i regel är det faktiskt inte så stora uppoffringar du behöver göra. När du ska spara energi hemma kan det vara klokt att ta det steg för steg. Det blir då lite enklare att vänja sig.

Att spara energi är inte fel. Märker du att din elräkning plötsligt går upp kan det vara klokt att titta på vad du kan ändra på. Kanske märker du att du behöver elda mer än innan? Med rätt sorts uppvärmning kan du minska ner din energiförbrukning rejält och har du också möjlighet att tilläggsisolera kan du spara än mer. Gamla element för direktverkande el kan sluka en hel del energi och dessutom ger de ofta inte så bra värme. De gamla elementen kan också vara farliga om de inte är i bra skick. Du kan också tänka på att spara ner på din användning av varmvatten. Har du en elektrisk varmvattenberedare kan den nämligen också dra en del ström. Ju mindre varmvatten du använder, desto mindre behöver den arbeta. Duscha till exempel inte längre än nödvändigt och använd sköljbalja när du diskar.

Släck lamporna där du inte är

Ett annat praktiskt sätt att spara energi på är genom att du släcker lampor i de rum du inte befinner dig i. Om du har en källare behöver du inte ha tänt där om du inte ska göra något i utrymmet. Vill du ha lite ljus kan du använda dig av lampor som går på batteri. När det gäller utebelysning kan det vara klokt att se till att den går på med timer eller med rörelsesensor. På så sätt är lamporna inte tända hela tiden.

Låt bli standby-läget

Har du många elektriska apparater bör du se till att undvika deras standby-läge. Det gäller tv-apparater, datorer, skärmar och skrivare. De kanske inte drar så mycket energi på en dag men många bäckar små kan bli en hel å med slukad energi efter ett år. Att stänga av apparaterna på enheten eller att dra ur sladden är faktiskt inte så jobbigt.

Scroll to top