Placera i fonder

Funderar du på att placera dina pengar i aktiefonder? Då vill du förmodligen ha några tips för att göra en bättre investering. Därför har vi på Dasha skrivit ned vad du behöver tänka på när du placerar dina pengar och anledningar till varför du ska fondplacera.

838882-stock-market-analyze

Att tänka på

Att spara i svenska aktier har hittills i år varit en bra affär. Bäst har de fonder gått som satsar på små och medelstora företag, där det varit en uppgång på över 11 procent. De som har utvecklats bäst har till och med haft en uppgång på mer än 20 procent. Det som talar för småbolagen är att det kommer in nya bolag på börsen och att Europas konjunktur förbättras. De bästa fonderna kan alltså vara de som riktar in sig på mindre och medelstora bolag. Men när du väl bestämt dig för att investera i en aktiefond, vad behöver du då tänka på?

  • Hur länge har du tänkt spara? De flesta som investerar i fonder sätter upp ett mål med sitt sparande. Ju längre tid du har att nå ditt mål, desto större andel aktiefonder bör ingå i ditt sparande.
  • Hur är din inställning till eventuella variationer i värdet? Generellt ger aktiefonder större avkastning över långa perioder än vad till exempel räntefonder gör. Men ser man kortsiktigt är risken större att aktiefonder minskar i värde, något som nybörjaren kan tycka känns osäkert.

Varför fonder?

Fonder är faktiskt en sparform som passar de flesta och vi ger dig anledningarna varför:

  • Fondsparande är en oöverträfflig sparform för dig som vill spara en summa pengar varje månad. Genom att insättningar görs vid olika tidpunkter ökar riskspridningen.
  • Förvaltare som har detta som heltidsjobb har ansvaret för att välja, köpa och sälja aktier.
  • Att fondspara är enkelt. Gör insättningar och uttag lätt och för den som vill spara i utländska placeringar går det bra.
  • Utbudet av olika fonder med olika inriktningar är stort.
  • Fonder är en bra sparform för mindre belopp som sparas regelbundet.
  • Genom att spara i en fond sprider du ut risken på minst 16 olika värdepapper. Du får alltså tillgång till en hel portfölj av värdepapper.
Scroll to top