För många kreditupplysningar?

En stor del av privatekonomi är att lära sig olika regler och förstå termer. Vad är ett lånetak? Vad är en kreditupplysning egentligen och kan detta skada din kreditvärdighet? Detta är saker som det är bra att ha koll på för att både hantera sin ekonomi och förstå konsekvenser av sitt handlande.

BokföringNågot som hör till detta är att läsa på om bankernas olika regler för exempelvis lån. Ibland kan det nämligen vara så att vissa bankföretag har helt eller delvis olika regelsystem än andra. I Dagens Industri kan vi läsa om hur vissa har interna regler för skuldsättning som tycks ha blivit en broms vad gäller utlåning av pengar. Det gör att fler inte får sina bolån beviljade. Det är vidare lånetaket som sätter stopp för det, SBAB har till exempel en regel om att hushållens samtliga lån inte får överstiga sex gånger den totala bruttoinkomsten.

När det gäller lån från exempelvis smslånonline.se är informationen på sidan både tydlig och tillförlitlig. Kortare lån har högre beviljandegrad än ett långsiktigt bolån, med det är också till för andra ändamål och ska betalas av snabbare.

Kan minska kreditvärdigheten

När man söker om lån brukar man få genomgå en snabb kreditundersökning, konstigt nog kan dock många kreditupplysningar på en och samma person minska kreditvärdigheten. Det är bra att lägga på minnet, för om man ansöker om lån på flera ställen samtidigt så kan man faktiskt försämra sina chanser att få just det lån en önskar. Mer om detta kan man läsa mer om i Göteborgs-Posten. I Svenska Dagbladet kan vi läsa att lösningen på detta är att prata med banken man söker lån av, tala om att man inte vill göra en kreditupplysning utan bara få ett preliminärt besked utifrån de uppgifter som de fått av en.

UC är det kreditupplysningsföretag som många banker beställer sina kreditupplysningar av.

Scroll to top