Hur mår din privatekonomi?

När det kommer till våra storbanker så gäller det att inte känna sig besegrad utan att se att man själv sitter på mycket makt och att man kan påverka. Nu sänker många storbanker boräntorna i kampen om kunderna. Genom att ordna upp en buffert samt göra aktiva bankval kan du få en privatekonomi som aldrig mått bättre.

726383-young-man-dreamingAtt ha en stabil privatekonomi är att få stabilitet i  livet och att känna mer trygghet. I en äldre artikel från 2013 gick det att läsa att reporäntan skulle ligga kvar på 0,75 procent under hela 2014 och att höjningarna skulle börja 2015. Nu har räntorna sänkts ännu mer och detta resulterar i att bankerna nu kämpar om att hålla fast i kunderna, vilket är bra om du väljer att göra aktiva val för att lyckas få ner dina kostnader och bästa förutsättningarna. Det finns även räntekartor du kan ta del av för att se de olika bankerna och vad de erbjuder. Att vara aktiv i sina val och läsa på kan betyda att du kan spara många slantar som du kan lägga på bättre och roligare saker. Men, självklart sker det oförutsedda utgifter vilket gör att du bör ha en bra buffert.

Att ha det torrt om öronen

En bra buffert är något som alla hushåll bör ha för att skydda sig från de stormar som kommer ibland när man minst anar det. För att inte helt kapsejsa finns https://www.meddelandelan.se/ som man kan vända sig till om man är i behov av snabba pengar. Att det finns den möjligheten är bra för många människor men man bör tänka på att inte använda sig av snabba lån vid köp som kan undvikas, exempelvis vid shopping av kläder, för att man kan bli indragen i en dum spiral. Men när det verkligen gäller är det en trygghet att smslånen finns. Här kommer några snabba tips på hur du kan tänka för att få igång en bra buffert.

  • Det är bra att ha en buffert som motsvarar två månadslöner
  • För att lyckas spara ihop till dessa pengar kan du börja laga storkok för att spara in på luncher, men även för att du inte ska få så mycket matsvinn. Bara svinnet på mat är många hundralappar du kan spara in på.
  • Försök att tänka långsiktigt när du shoppar och tänk efter om du verkligen behöver handla det du ska handla.
  • Spara in pengar, men även på miljön, genom att inte använda onödigt mycket vatten och el.

När du sedan har fått ihop din buffert kan du börja amortera för att sedan börja fondspara och till sist sätta av pengar till ditt pensionssparande. Då kommer du märka att du fått mer lugn och ro och att du kan andas ut på ett bättre sätt och att du har en trygghet när du både blickar in i framtiden men även om du skulle stöta på problem.

Att tipsa andra om hur man sköter sin ekonomi ger även det bättre karma.

 

 

 

Scroll to top