Därför är det viktigt att jämföra lån

Det finns många tillfällen i livet där det är nödvändigt att låna pengar. Oavsett om det handlar om planerade händelser som renovering, bilköp, husköp eller oförutsedda händelser där du behöver pengar snabbt, kräver det ofta någon form av lån. När du lånar är det viktigt att jämföra de olika alternativen som finns. 

Idag finns det mängder av alternativ att välja bland för den som behöver låna pengar. Som konsument är det inte alltid lätt att hitta rätt i den djungel av långivare som finns på marknaden. När det blir dags för ett lån bör du dock lägga ned lite tid på att jämföra de olika aktörerna. Här finns nämligen pengar att tjäna. Nedan ska vi visa varför du bör jämföra innan du slår till med ett lån.

Varierande villkor på lån

Eftersom det handlar om olika bolag, skiljer sig villkoren åt dem emellan. Det kan handla om skillnader i återbetalningstid, kriterier för att kunna få låna etc. Vanligt är att en kreditupplysning tas i samband med ansökan. Vissa långivare använder sig av UC, medan andra tar sin upplysning genom andra företag. Det här är viktigt att känna till och det är samtidigt bra att inte ha alltför många registrerade kreditupplysningar på sig. Använd därför gärna en jämförelsesajt, exempelvis Financepal, där du kan ansöka hos flera bolag på samma gång med endast en UC.

Totala kostnader för lånet

Den totala kostnaden du kommer betala för ditt lån har att göra med flera olika faktorer. Själva månadskostnaden, det du betalar varje månad, har förstås mycket att göra med vilken återbetalningstid du har valt. Dock styrs den totala kostnaden av räntenivån samt de olika avgifter du betalar för lånet. Räntan inklusive övriga kostnader brukar benämnas som den effektiva räntan. Kostnaderna är i form av uppläggningskostnaden för lånet, avi-avgifter, som betalas vid varje amortering som görs, samt ofta en administrativ kostnad.

När du börjar jämföra de olika långivarna upptäcker du snart att de kan skilja sig åt rejält kostnadsmässigt. Använd gärna den kalkylator som brukar finnas hos varje långivare, eller på jämförelsesajten, och beräkna vad just ditt lån skulle kosta. Räntenivån är det som i regel påverkar den totala lånekostnaden allra mest, så håll extra stor koll på den. Värt att veta är också att räntan ändras med tiden, vilket innebär att din räntekostnad kan gå upp eller ned om du har tur.

Förhandlingsbart gällande lån

Ta alltid möjligheten att förhandla om dina lån, om så är möjligt. Det är inte alltid helt lätt att få ned räntekostnad, men det är definitivt värt ett försök. Kanske kan du slippa uppläggningskostnaden, som brukar utgöra några hundra kronor. Vad gäller avi-avgifter så kan du ofta minska eller helt få bort dessa genom att betala via autogiro eller e-faktura. Smart är också att försöka kombinera sina lån till ett enda, för att på så sätt få ned den totala kostnaden.

Slutligen kan det vara en bra idé att fundera på om du verkligen behöver ta ett lån. Om det inte går att lösa på något annat sätt är det aldrig fel att jämföra sig fram till det bästa möjliga alternativet.

Scroll to top