Spara i aktier och värdepapper

Om du har tänkt börja spara i värdepapper eller aktier kan det kännas knepigt i början men ju mer du lär dig om den snåriga djungeln, desto enklare blir det. Det kan vara segt i början och ett grundtips är att börja enkelt. Här är några tips.

Vill du öka ditt sparande? Då är tipset att spara långsiktigt med aktier. Börja med att investera i tre eller fyra basaktier och öka sedan stegvis. Grundläggande aktier som tål det mesta och står ganska stadigt i både motgång och medgång. Man kan behålla aktierna i låt säga ett år, eller kanske ett halvår, och sen känna efter om det känns kul, spännande och intressant eller om det tvärtom mest är något som man blir uttråkad av efter ett tag och inte bryr sig om att hålla någon noga koll på.

Största och mest handlade aktierna på svenska OMX30:

  • HM
  • Atlas Copco
  • Swedbank
  • SEB

När man sparar i aktier bör man tänka långsiktigt och inte chansa för mycket. Hur du kommer igång med ditt sparande kan läsas om i Metros guide i ämnet men ett tips är att man till att börja med främst ska spara i fonder med många olika utvalda aktier i en portfölj. Det blir en viss risk att spara i fonder med aktieportföljer, men risken med att spara i rena aktier som man köper och säljer och handlar med är ännu större, ja betydligt större faktiskt. Det rekommenderas att man sparar i en aktiefond först och sedan börjar spara i aktier. Vissa menar till och med att man bör spara i endast fonder under hela fem års tid innan man går över till att börja med sparande i rena aktier. Man kan till exempel lägga tio procent av sitt sparande på aktier och resten på en blandning av fonder, obligationer, och sparande på bank med ränta. Det finns många olika kombinationer som man kan välja.

Så mycket ska du spara

Om man är ung kan man spara kanske tio procent av sina pengar i ett sparande och alltså lägga undan den summan av sin lön och investera i aktier. Aktier ska vara ett långsiktigt sparande, menar många, inte något som man ska spekulera i alltför mycket. Man ska inte chansa med aktier och köpa och sälja aktier, blanka aktier. Man ska istället spara i aktier som kan ge en långsiktigt god utdelning.

Scroll to top