Att välja bank

Det är frestande att säga att det finns en bank på den svenska marknaden, som är bättre än alla sina konkurrenter på alla områden. Så är dock inte fallet. Vilken bank som är bäst beror på en mängd faktorer, och det går inte att utse någon entydig vinnare.

Många av oss kommer först i kontakt med en bank när vi ska öppna ett lönekonto. Dessa konton har alltid låg ränta, så det spelar egentligen ingen roll vilken bank man väljer. När det kommer till långsiktigt sparande, eller till lån, är det dock stor skillnad mellan olika banker. Inte minst kan man ofta förhandla sig till olika paketlösningar, om man väljer att lägga sina lån och alla sina konton hos samma bank.

Många väljer att ha sitt lönekonto i en bank, och ett sparkonto med högre ränta hos en annan bank. Det finns flera uppstickare på den svenska marknaden, som kan erbjuda relativt höga räntor, och där spararna ändå lätt kan komma åt sina pengar om något oförutsett skulle inträffa.

Det som är avgörande för de flesta är dock låneräntorna. Att låna till ett hus eller en lägenhet är en stor affär, och där kan en skillnad på en tiondels procentenhet få stor betydelse för låntagarens privatekonomi. Om man även har ändra lån, exempelvis på sin bil, kräver många banker att man ska lägga samtliga sina lån hos dem för att få ta del av deras förmånligaste lånevillkor. Men som konsument bör man ha is i magen. Banken som har det bästa bolånet har kanske inte det mest förmånliga billånet. Man har mycket att tjäna på att göra grundliga jämförelser mellan olika banker.

Hur man byter bank

När man väl har hittat en bank som har förmånliga villkor kontaktar man denna bank, och meddelar att man önskar byta till deras tjänster. Den nya banken hjälper till med att föra över lönekonto, sparkonton, kort, autogiro och internetbank. Detta ska ta högst tre dagar. Att överföra lån och fondsparande tar dock längre tid.

Det bästa tillfället att byta bank är i början av en månad. Då behöver man inte riskera att autogirobetalningarna påverkas. När man besöker sin nya bank bör man ta med sig alla uppgifter om sitt gamla konto, samt kort och bankdosa. Då kan banken se till att köp på Visa eller Mastercard dras från det nya kontot, och se till att den gamla banken får tillbaka bankdosan.

Scroll to top