Enkla spartips

Det krävs inte att man är miljonär för att kunna spara pengar till det man verkligen vill göra i livet. Endast små förändringar i vardagen kan leda till flera tusenlappar extra på kontot. Vi ger er tipsen!

4487327-svart-spargris

Vi svenskar är väldigt bra på att spara och oavsett om det handlar om att spara till en båt, kontantinsatsen till husköpet eller till en resa, brukar vi lyckas få ihop vår ekonomi. Men det är inte alla som tycker det är lätt att spara. Många har heller inte en möjlighet att lägga undan en summa varje månad. Det går dock att spara en hel del pengar ändå, om man gör några förändringar i sitt dagliga liv.

Ta med matlåda

I en ny artikel i Dagens Nyheter kan man läsa om en familjeekonom som räknat ut att man kan spara tusenlappar på att ta med matlåda till jobbet istället för att äta ute. Ekonomen har räknat på att man tjänar runt 50 kronor om dagen på att ta med låda eftersom en lunch ute kostar ungefär 75 kronor och en vettig matlåda går på 25 kronor. Ligger priserna ungefär så där man bor kostar detta 375 kronor i veckan och detta blir 18 000 kronor på elva månader om man arbetar en hel jobbvecka under 48 veckor om året. Tar man de 18 000 kronorna minus det som en matlåda kostar, blir det en summa på 12 000 kronor som man tjänar om året på att göra sin egen lunch. De pengar man sparar kan man alltså lägga på något som är betydligt roligare än att en halvgod lunch ute.

Spartips

Det är dock inte bara genom att laga lunch hemma som man kan spara pengar, utan det finns mängder av små saker man kan göra i vardagen för att spara in på kosing. Några exempel är:

  • Kolla upp elavtalet. Det finns mycket pengar att tjäna genom att jämföra elavtal och hitta den billigaste elleverantören.
  • Sänka värmen i huset. Sänker man värmen en grad eller två så kan man spara en tusenlapp om året.
  • Kolla upp vilka kanaler som egentligen tittas på. De tv-kanaler man inte använder kanske man kan ta bort och slippa betala för.
  • Åka mer kollektivt och gå eller ta cykeln ibland.
Scroll to top