Förhandla dig till högre lön

Ibland kan det vara svårt att få ihop ekonomin även om man har ett jobb. Det kan vara så att man förväntat sig att få en högre lön men inte får det av någon anledning. Då kan det vara dags att löneförhandla eller söka ett nytt jobb.

189193-profit-in-business-graph

En undersökning som företaget Universum gjort visar att kvinnliga studenter förväntar sig en betydligt lägre lön efter examen än de manliga studenterna gör. När de kommer ut i arbetslivet får de dessutom sämre betalt än vad de hade hoppats på, skriver DN. De kvinnliga studenterna tror att ingångslönen för dem kommer att ligga på runt 27 600 kronor och de manliga studenterna räknar med 29 700 kronor på sitt första jobb. Det är en skillnad på runt 2 000 kronor per månad men i verkligheten ser det ännu värre ut. De manliga yrkesverksamma akademikerna tjänar i snitt 4 200 kronor mer än kvinnorna i månaden.

Tips för löneförhandlingen

Känner man att man inte har den lön som man förtjänar och det kanske till och med är så illa att man inte får ihop sin ekonomi, kan man försöka förhandla sig till en något högre lön. Det finns många tips man kan använda sig av för att förhandla sig till en högre lön:

  • Redan på utvecklingssamtalen med chefen bör man komma med prestationsbaserade argument till varför man ska ha en löneförhöjning.
  • När man väl är i löneförhandlingen är det viktigt att man kommer förberedd och har skaffat sig en överblick på hur löneläget för branschen ser ut.
  • Bestäm redan innan lönemötet vilken lön du vill ha. Fokusera på den egna löneutvecklingen och vad du bidragit med till företaget.
  • Låt chefen komma med första budet och utgå sedan från det. Läs mer.

Börja leta efter nytt jobb

Fungerar inte dessa knep och man inte får den löneförhöjning man förtjänar kan det vara tid att söka sig till en ny arbetsplats. Känner man sig osäker på att byta jobb kan man alltid mjukstarta genom att beställa hem visitkort som man delar ut till de arbetsgivare man är intresserad av. Dessa visitkort kan man beställa på nätet och bor man exempelvis i Göteborg kan man googla ”visitkort göteborg” för bästa resultat. Man kan även ladda ner en app som söker en del jobb till en och ger nya jobberbjudanden ifall man inte vill eller har tid att gå all-in direkt med jobbsökandet. (Källa)

Scroll to top