Lån och bostäder

Bostadssituationen i storstäder som Stockholm är fortsatt extrem och det tar många år i en bostadskö för att få en hyresrätt. Många tar blancolån för att ha råd med insatsen till en bostadsrätt.

 

För den som behöver ett snabblån under januari månad finns det många kreditinstitut som erbjuder just det. Ett sådant hittar du på https://expresskredit.se/, dessa lån kräver varken garantier eller säkerhet i form av borgen av dig som lånar.

 

Köpa eller hyra bostaden?

 

Det är många som lånar pengar till insatsen när de ska köpa lägenhet. Ofta lån utan säkerhet, så kallade blancolån. Det är något som blir ett nödvändigt ont när det är extremt dyrt att köpa bostad, i Stockholm och andra storstäder i landet. I en artikel i Svenska Dagbladet går det att läsa om hur hela 600 000 personer står i kö i väntan på en hyresrätt i Stockholm:

 

Tillströmningen av bostadssökande fortsätter. Under 2017 förlängdes kön hos Bostadsförmedlingen i Stockholm med ytterligare 40 426 personer. Totalt stod 596 000 i kö nu vid årsskiftet, vilket innebär ett nytt rekord.

 

(Källa: Svenska Dagbladet)

 

Kön går med andra ord allt långsammare och den genomsnittliga kötiden ligger på drygt tio år för att få e hyresrätt någonstans i hela regionen. Inom tullarna, alltså i innerstaden, är den genomsnittliga väntetiden hela 15,6 år, två år längre kötid än för två år sedan. Kötiden förlängs alltså med ett år på ett år ungefär, vilket gör det hela ganska meningslöst. Dock är det så att endast 14 procent av de köande räknas som aktivt sökande, resten ser mer sin köplats som en investering, något som är bra att ha i framtiden. Den dystra verkligheten är att om alla 600 000 skulle få hyresrätt i den takt som bostäderna nu förmedlas, så skulle kötiden bli minst 50 år för de som nyligen ställt i bostadskön. En anledning till att det är en sån enorm brist på hyresrätter är för att det är dyrt att bygga.

 

Tips till den som vill klara dyrare lån

 

Under året menar ekonomiska experter att räntan förmodligen kommer börja stiga, om än i långsam takt. Men när räntor stiger är det ofrånkomligen så att lånen blir dyrare att ha. Det du då bör göra är att förbereda dig på att betala mer i månaden, vilket kräver en del planering om du har en tajt kassa. I en artikel i Dagens Nyheter går det att få lite smarta tips och råd. Tänk så här:

 

  • Om du har snabblån eller kortkrediter utan säkerhet – betala av dessa så fort som möjligt. Det gör det lättare för dig att klara räntehöjningen på bolånen.
  • Slå ihop dina smålån i form av krediter och snabblån till ett lån. Det får ner räntekostnaden och gör att du kan amortera mer.
  • Om du inte har blancolån eller andra skulder – fokusera då på att minska bolånet och få ner räntan (eftersom den då kommer beräknas på en mindre summa).
  • Det går i vissa fall att förhandla kring boräntan, kontakta fler banker och se vad för ränta som de erbjuder.
  • Spara pengar till en räntebuffert. Sätt undan mer räntepengar än vad som behövs, blir det mycket pengar kan du använda de till att amortera extra med.

 

 

Scroll to top